Γιατί Αλουμίνιο
Το αλουμίνιο είναι το τρίτο κατά σειρά στοιχείο μετά το οξυγόνο και το πυρίτιο που συναντάται στον φλοιό της γης. Προέρχεται από το ορυκτό «βωξίτης» που μετά την εξόρυξη του μετατρέπεται σε αλουμίνα και στη συνέχεια με τη ηλεκτρόλυση μετατρέπεται σε μέταλλο αλουμίνιο.
Η δυνατότητα του να είναι πρακτικά αδιάβρωτο από τους καιρικούς παράγοντες καθιστά το αλουμίνιο το πλέον ιδανικό υλικό για οικοδομικές εφαρμογές και αποτελεί τη βασική ύλη για την κατασκευή κουφωμάτων και προτιμάται από το 75% των καταναλωτών.
ΜΟΝΩΣΗ
Οι πόρτες και τα παράθυρα με θερμοδιακοπή σε συνδυασμό με τα κατάλληλα κρύσταλλα και λάστιχα, προσφέρουν υψηλή θερμομόνωση και ηχομόνωση.
ΑΝΤΟΧΗ
Tο αλουμίνιο είναι υλικό που δεν φθείρεται με την πάροδο του χρόνου,εξασφαλίζοντας μεγάλη διάρκεια ζωής στο κούφωμα.
ΕΥΕΛΙΞΙΑ
Η ευελιξία στο σχεδιασμό των συστημάτων για πόρτες και παράθυρα δίνει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε παραδοσιακές ή μοντέρνες κατασκευές. Τα κουφώματα αλουμινίου διαθέτουν άριστη τελική εμφάνιση, που οφείλεται και στη δυνατότητα βαφής τους. Μέσα από μια μεγάλη ποικιλία χρωματισμών και υφής των χρωμάτων μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ηλεκτροστατική βαφή, ανοδίωση για μεταλλική υφή ακόμη και σε βαφές απομίμησης ξύλου.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ
H κατασκευή των κουφωμάτων συνοδεύεται από τη χρησιμοποίηση των κατάλληλων μηχανισμών που εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του κουφώματος. Η συντήρηση και η φροντίδα των κουφωμάτων είναι πολύ εύκολη, ο καθαρισμός τους μπορεί να γίνεται περιοδικά (1-2 μήνες) μόνο με νερό.
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
Tο αλουμίνιο είναι υλικό φυσικής προέλευσης που υπάρχει άφθονο στη φύση. Eίναι οικολογικό υλικό και 100% ανακυκλώσιμο, με αποτέλεσμα να μην επιδρά αρνητικά στην υγεία και το περιβάλλον.
Ενεργειακά Κουφώματα
Τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα είναι ευρέως γνωστά στην αγορά ως Ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου. Στην ουσία, αυτό που ξεχωρίζει τα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα από τα συμβατικά προφίλ αλουμινίου είναι η χρήση ειδικού μονωτικού υλικού (συνήθως πολυαμιδίου, το οποίο είναι κακός αγωγός της θερμότητας) που χωρίζει τα προφίλ των παραθύρων σε δύο μέρη, εξωτερικό και εσωτερικό. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται υψηλή θερμομόνωση αλλά και ηχομόνωση. Η θερμομόνωση των κουφωμάτων (συντελεστής θερμοπερατότητας) μετριέται σε W/m2k, και στην ουσία ο αριθμός αυτός ορίζει την ποσότητα θερμότητας (σε Watt), ανά μονάδα χρόνου που μπορεί να διαπεράσει ένα κούφωμα με επιφάνεια 1m2, όταν η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των δύο επιφανειών του (μέσα – έξω) είναι 1 βαθμός κελσίου (1o C).
Ένα κούφωμα αλουμίνιου, όμως, δεν αποτελείται μόνο από το προφίλ αλουμινίου. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το τζάμι αποτελεί συνήθως το 70%-80% της επιφάνειας ενός κουφώματος πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση μας άλλον ένα συντελεστή. Ο συντελεστής θερμοπερατότητας του προφίλ αλουμίνιου ονομάζεται Uf (U Frame) και ο συντελεστής του υαλοπίνακα Ug (U Glass). Ωστόσο, αυτό που μας δίνει πραγματικά να καταλάβουμε τη θερμομόνωση του κουφώματος είναι ο συντελεστής Uw (U Window) ουσιαστικά το Uf σε συνδυασμό με το Ug διαμορφώνουν το τελικό Uw.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλοι οι παραπάνω δείκτες μετρούν τη θερμική απώλεια, γι’αυτό ονομάζονται και δείκτες θερμοπερατότητας. Όσο πιο μικρή είναι η θερμική απώλεια, τόσο μεγαλύτερη θερμομόνωση προσφέρουν τα εξεταζόμενα κουφώματα.
Ο κατασκευαστής κουφωμάτων αλουμινίου είναι υποχρεωμένος να σας αναφέρει τον συντελεστή θερμομόνωσης (συντελεστή θερμοπερατότητας ή θερμικής αγωγιμότητας) κάθε παραθύρου σας.
Τα οφέλη των θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων συνοψίζονται στα εξής:
- Εξοικονόμηση ενέργειας
- Μείωση δαπανών κλιματισμού / θέρμανσης
- Ανθεκτικότητα σε ακραίες καιρικές συνθήκες
- Ελαχιστοποίηση εισχώρησης υδρατμών στην εσωτερική επιφάνεια των προφίλ
- Χαμηλή διαπερατότητα αέρα
- Ηχομόνωση
Ενεργειακοί Υαλοπίνακες
Ενεργειακοί υαλοπίνακες ή υαλοπίνακες νέας γενιάς χαμηλής εκπομπής (Low Emissivity) είναι τα τζάμια που στην εσωτερική πλευρά ενός εκ των δύο (στους διπλούς υαλοπίνακες) υπάρχει μια ειδική επίστρωση μεταλλικών οξειδίων η οποία εμφανίζει υψηλή ανακλαστικότητα στο υπέρυθρο τμήμα της ηλιακής ακτινοβολίας. Τέτοιου είδους ακτινοβολία είναι και η θερμότητα που εκπέμπουν τα θερμαντικά σώματα στο εσωτερικό ενός σπιτιού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιτρέπει στο φως να περάσει μέσα από αυτά παρέχοντας ταυτόχρονα θερμική μόνωση. Αυτό σημαίνει ότι μειώνει τη μεταφορά θερμότητας από τον εσωτερικό χώρο προς το περιβάλλον και αντίστροφα. Έτσι το χειμώνα δεν έχουμε διαφυγή της εσωτερικής θερμότητας προς τα έξω και το καλοκαίρι εμποδίζεται η είσοδος της ανεπιθύμητης θερμότητας του ήλιου προς το εσωτερικό. Πρέπει να σημειωθεί ότι η θερμότητα του ήλιου δεν είναι πάντα ανεπιθύμητη καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που αναζητούμε την φυσική θέρμανση ενός χώρου από τον ήλιο (ψυχρά κλίματα). Τα ενεργειακά τζάμια δεν χρησιμοποιούνται ποτέ μόνα τους παρά μόνο ως διπλά ή τριπλά.
Τα κυριότερα πλεονεκτήματα τους είναι:
- Προσφέρουν τη χαμηλότερη τιμή U που υπάρχει στην αγορά.
- Υψηλή μετάδοση του ορατού φωτός.
- Μειώνει σε μεγάλο βαθμό εώς και 70% την περατότητα της υπεριώδους UV ακτινοβολίας που φθείρει χαλιά, κουρτίνες, έπιπλα κ.α.
- Οπτική διαφάνεια χωρίς χρωματισμούς.
Έτσι τους καλοκαιρινούς λοιπόν μήνες από την ενέργεια που έχει απορροφήσει (η οποία είναι σημαντικά λιγότερη από ό,τι ένα απλό γυαλί), εκπέμπει ένα μικρό μόνο μέρος προς τον δεύτερο υαλοπίνακα και κατά συνέπεια προς το εσωτερικό του σπιτιού. Τους χειμερινούς μήνες συμβαίνει το ίδιο με τη θερμότητα που μεταδίδεται από το εσωτερικό του σπιτιού μας. Ο ενεργειακός υαλοπίνακας απορροφά λιγότερη από αυτήν και εκπέμπει λιγότερη προς τον δεύτερο υαλοπίνακα και κατά συνέπεια προς το εξωτερικό του σπιτιού έχοντας λιγότερες απώλειες. Όλα τα παραπάνω προσδιορίζονται από κάποιους ενεργειακούς συντελεστές.
Οι σημαντικοί δείκτες για την επιλογή ενός γυαλιού είναι:
1. U value ή Κ value W/m2 *K : Συντελεστής θερμοπερατότητας, εκφράζει το ρυθμό μεταφοράς της θερμότητας (σε Watt) ανά τετραγωνικό μέτρο υαλοπίνακα, για διαφορά θερμότητας 1 βαθμού Kelvin, μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Όσο χαμηλότερη είναι η δυνατότητα εκπομπής (Emmisivity) τόσο χαμηλότερος είναι ο συντελεστής θερμοπερατότητας Κ και άρα τόσο αποδοτικότερος ενεργειακά είναι ο υαλοπίνακας.
Επιπρόσθετα οι δείκτες θερμομόνωσης (U-value ή k-value) μπορούν να βελτιωθούν με:
- Πλήρωση του διάκενου με ευγενές αέριο αργό (argon) για περαιτέρω μείωση της θερμικής αγωγιμότητας.
- Χρήση πλατύτερου διάκενου 16mm – 18mm.
2. Solar Factor g : Ηλιακός συντελεστής, είναι από τους σημαντικότερους συντελεστές και εκφράζει το ποσοστό της συνολικής ηλιακής ενέργειας που περνάει μέσα απ’το γυαλί προς τον εσωτερικό χώρο σε σχέση με την συνολική προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία. Είναι κατά συνέπεια το άθροισμα της άμεσα μεταφερόμενης θερμικής ενέργειας και αυτής η οποία απορροφάται από την μάζα του γυαλιού και επανεκπέμπεται προς τον εσωτερικό χώρο.
Επειδή στην Ελλάδα έχουμε θερμά καλοκαίρια είναι πολύ σημαντικό να ελαχιστοποιείται η τιμή του (g), αλλιώς το γυαλί λειτουργεί σαν δίοδος της θερμότητας με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνεται το εσωτερικό και να επιβαρύνονται τα κλιματιστικά.
3. Light Transmission LT : Οπτική διαπερατότητα, εκφράζει το ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας στο φάσμα του ορατού φωτός η οποία διαπερνά την μάζα του υαλοπίνακα και φτάνει στον εσωτερικό χώρο. Όσο μεγαλώνει ο δείκτης τόσο περισσότερο φως περνάει στο εσωτερικό του χώρου. Ένας χαμηλός συντελεστής LT επιβαρύνει την κατανάλωση στο σύστημα τεχνητού φωτισμού. Οι ιδανικές τιμές του δείκτη αυτού είναι 60% – 80%.
4. Δείκτης επιλεκτικότητας (LT/g): Είναι ο λόγος της οπτικής διαπερατότητας προς τον ηλιακό συντελεστή. Η μέγιστη τιμή που μπορεί να πάρει είναι το 2. Όσο πλησιάζει ο δείκτης επιλεκτικότητας το 2 τόσο πιο επιλεκτικός γίνεται ο υαλοπίνακας, δηλ. επιτρέπει τη μετάδοση περισσότερου φωτός και λιγότερης θερμικής ενέργειας.
Επομένως για τη χώρα μας που έχει ζεστό κλίμα με μεγάλη ηλιοφάνεια το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα το έχουμε όταν το τζάμι που θα επιλέξουμε έχει χαμηλό U value, χαμηλό ηλιακό συντελεστή g και υψηλή διαπερατότητα φωτός LT.
Κανόνες Συντήρησης & Καλής Λειτουργίας
Συντήρηση Κουφωμάτων
Τα πλεονεκτήματα των κουφωμάτων αλουμινίου είναι η ανθεκτικότητα τους με μια μικρή συντήρηση όπως:
- Αποφύγετε την χρήση καυστικών υγρών, χλώριο καθώς και σκληρά σφουγγάρια.
- Καθαρίστε τα κουφώματά σας με ένα μαλακό υγρό πανί με νερό και σκουπίστε τα με ένα στεγνό πανί.
- Κατά προτίμηση η εξωτερική πλευρά των κουφωμάτων να καθαρίζεται τις ώρες που δεν το βλέπει ο ήλιος.
- Τα κανάλια απορροής υδάτων (νεροχύτες), οπού εκεί μαζεύονται βρωμιές χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα.
- Τέλος οι μηχανισμοί των κουφωμάτων να λιπαίνονται με σπρέι σιλικόνης 1-2 φορές το χρόνο κατά προτίμηση τους χειμερινούς μήνες, έτσι ώστε να εξασφαλίσετε την μέγιστη διάρκεια ζωής και ομαλή λειτουργία τους.
- Τα κουφώματα αλουμινίου είναι μελετημένα να δέχονται και να αποβάλουν τα νερά της βροχής διαμέσου των νεροχυτών απορροής υδάτων.
Αυτό δε σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα να αποβάλουν ποσότητες νερού που πέφτουν πάνω τους με μεγάλη πίεση του λάστιχου ποτίσματος, κατά το πλύσιμο. Συνίσταται να αποφεύγεται αυτή η μέθοδος καθαρισμού.Ο καθαρισμός των συστημάτων αλουμινίου εξαρτάται άμεσα από τη γεωγραφική θέση στην οποία βρίσκεται το κτήριο. Τέλος θα πρέπει να πραγματοποιείται για πρώτη φορά την επόμενη μέρα από την τοποθέτηση εφόσον έχουν στεγνώσει όλα τα στεγνωτικά υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί! .
Κατηγορίες Ασφαλείας Κουφωμάτων
Το κάθε κούφωμα, ανοιγόμενο ή συρόμενο, μετριέται με κατηγορίες αντίστασης WK (Wiederstand Klasse). Οι κατηγορίες που υπάρχουν είναι από το WK1 (απλό κλείδωμα) μέχρι το WK5 (υψηλότερη κατηγορία)
- Κατηγορία αντίστασης WK1 : αναφέρεται σε κουφώματα στα οποία ο διαρρήκτης θα προσπαθήσει να τα παραβιάσει με τη δύναμη του σώματος του, με κλωτσιά, με τράβηγμα κτλ κτλ.
- Κατηγορία αντίστασης WK2 : η κατηγορία αυτή αναφέρετε σε απόπειρα διάρρηξης στην οποία ο διαρρήκτης χρησιμοποιεί και κάποια απλά εργαλεία.
- Κατηγορία αντίστασης WK3 : στη κατηγορία αυτή ο διαρρήκτης χρησιμοποιεί περισσότερα εργαλεία αλλά χαμηλής ισχύος.
- Κατηγορία αντίστασης WK4 : η κατηγορία αυτή αναφέρετε σε ποιο οργανωμένους διαρρήκτες, που χρησιμοποιούν εργαλεία ποιο μεγάλης ισχύος (βαριοπούλες κτλ κτλ)
- Κατηγορία αντίστασης WK5 : στη κατηγορία αυτή ο διαρρήκτης χρησιμοποιεί ηλεκτρικά εργαλεία και τροχούς.
- Κατηγορία αντίστασης WK6 : είναι η μέγιστη κατηγορία στην οποία ο διαρρήκτης χρησιμοποιεί ηλεκτρικά εργαλεία μεγάλης ισχύος.
Προστασία καταναλωτή – CE
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ
Το CE απλά είναι τα αρχικά των γαλλικών λέξεων «Conformité Européenne» που στα Ελληνικά σημαίνει Ευρωπαϊκή Συμμόρφωση.
Το CE δεν υποδηλώνει σε καμία περίπτωση ποιότητα προϊόντων, αλλά ασφάλεια προς τον τελικό χρήστη. Τα προϊόντα που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών Προτύπων, τα οποία ορίζουν τις ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές, ώστε το προϊόν να είναι ασφαλή για χρήση από τον καταναλωτή. Προϊόντα τα οποία δεν φέρουν τη Σήμανση CE, δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι δηλαδή παράνομα.
H εταιρεία μας φέρει το σήμα συμμόρφωσης CE στα προϊόντα EUROPA που κατασκευάζει και τα οποία είναι σύμφωνα με τα παρακάτω διεθνή πρότυπα απαιτήσεων :
- ΕΝ 12208:2000/ ΕΝ 1027:2000 που αναφέρεται στην υδατοστεγανότητα για πόρτες και παράθυρα και την ταξινόμηση τους μετά την δοκιμή.
- ΕΝ 12207:2000 / ΕΝ 1026:2000 που αναφέρεται στην αεροδιαπερατότητα για πόρτες και παράθυρα και την ταξινόμηση τους μετά την δοκιμή.
- ΕΝ 12210:2000/ ΕΝ 12211:2000 που αναφέρεται στην αντοχή σε ανεμοπίεση για πόρτες και παράθυρα και την ταξινόμηση τους μετά την δοκιμή.
- ΕΝ 10077-2:2003-10, που αναφέρεται στην Θερμική Επίδοση για πόρτες και παράθυρα και τον υπολογισμό θερμικής αγωγιμότητας.
- ΕΝ 1932:2000, που αναφέρεται στην Αντοχή σε Ανεμοπίεση των ρολών και την ταξινόμησή τους μετά την δοκιμή.
Από το Φεβρουάριο του 2010 είναι υποχρεωτική η σήμανση CE σε όλα τα δομικά στοιχεία και υλικά ενός κτιρίου ή σπιτιού.
Ο νόμος μετά από αυτή την ημερομηνία καθιστά πλέον αδύνατη την πώληση ή ενοικίαση ενός χώρου, του οποίου τα δομικά υλικά δεν εναρμονίζονται στις ευρωπαϊκές κοινοτικές οδηγίες που συνθέτουν τις απαιτήσεις των διεθνών προτύπων.
Για τα κουφώματα αλουμινίου (πόρτες και παράθυρα) το διεθνές πρότυπο προϊόντος είναι το ΕΝ 14351-1:2006+Α1:2010.
Κάθε προϊόν (ή παρτίδα) που παραδίδεται στον πελάτη θα πρέπει να συνοδεύεται από Δήλωση Επίδοσης και την αντίστοιχη Σήμανση CE (ενδεικτικό παράδειγμα).
Σε αυτά τα έντυπα θα πρέπει να δηλώνονται οι επιδόσεις των προϊόντων σε ιδιότητες όπως η αντοχή σε ανεμοπίεση, η αεροδιαπερατότητα, η υδατοστεγανότητα, ο συντελεστής θερμοπερατότητας κ.α.
Χρωματολόγιο Europa
Ένα νέο πολυτελές και εμπλουτισμένο χρωματολόγιο διατίθεται από την εταιρεία Europa Profil Αλουμίνιο, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν το χρώμα της αρεσκείας τους μεταξύ μιας μεγάλης γκάμας αποχρώσεων, οι οποίες καλύπτουν κάθε επιθυμία του πελάτη και κάθε χρωματική ιδιαιτερότητα του κτίσματος.
Αποχρώσεις Ral, Mat, Special Effect, Metallic και Αποχρώσεις Ξύλου, Ammos collection είναι στη διάθεση των καταναλωτών ικανοποιώντας κάθε αισθητική και αρχιτεκτονική επιθυμία.
Η εταιρεία εγγυάται την ποιότητα των προϊόντων της με τις υπερσύγχρονες μονάδες ηλεκτροστατικής βαφής που διαθέτει, τους αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους, και με πιστοποιητικά Qualicoat και Qualicoat Seaside Class (Νο 105) που αποτελούν την κορυφαία εγγύηση ποιότητας για ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα.
Όπως είναι γνωστό η Europa προσφέρει την ύψιστη προστασία Seaside class έναντι της διάβρωσης ιδιαίτερα σε περιοχές κοντά σε θάλασσα ή άλλους διαβρωτικούς παράγοντες χωρίς επιπλέον χρέωση.
«Η απόδοση των χρωμάτων στον υπολογιστή είναι πιθανόν να αποκλίνει από το πραγματικό αποτέλεσμα.»
-εικόνες από όλα τα χρώματα μπορείς να πάρεις από εδώ.-
Οι αποχρώσεις του χρωματολογίου πιθανόν να παρουσιάζουν ελαφρές αποκλίσεις στο τελικό αποτέλεσμα.